Set 1

Computer Awareness Questions Answers – Set 1


Hi readers today i am provide you some commonly computer awareness questions for exams like ssc,railways etc.in this set 1i will provide 10 questions-

1. WWW stands for –

  1. World Whole Web
  2. Wide World Web
  3. Web World Wide
  4. World Wide Web

Answer: Option D

 

2. Which of the following are components of Central Processing Unit (CPU) ?

  1. Arithmetic logic unit, Mouse
  2. Arithmetic logic unit, Control unit
  3. Arithmetic logic unit, Integrated Circuits
  4. Control Unit, Monitor

Answer: Option B

3. Which among following first generation of computers had ?

  1. Vaccum Tubes and Magnetic Drum
  2. Integrated Circuits
  3. Magnetic Tape and Transistors
  4. All of above

Answer: Option A

4. Where is RAM located ?

  1. Expansion Board
  2. External Drive
  3. Mother Board
  4. All of above
Answer: Option C

 

5. If a computer has more than one processor then it is known as ?
  1. Uniprocess
  2. Multiprocessor
  3. Multithreaded
  4. Multiprogramming

Answer: Option B

 6. If a computer provides database services to other, then it will be known as ?
  1. Web server
  2. Application server
  3. Database server
  4. FTP server

Answer: Option C

 

7. Full form of URL is ?

  1. Uniform Resource Locator
  2. Uniform Resource Link
  3. Uniform Registered Link
  4. Unified Resource Link
Answer: Option A
8. BCD is stand for-
       1.Binary Coded Digit
       2.Bit Coded Decimal
       3. Bit coded digit
       4.Binary Coded Decimal
Answer-option D
9.Which of the following is first generation of computer-
      1. ICL-2900
      2.CDC-1604
      3. IBM-1401
      4. EDSAC
Answer-option D
10. FORTRAN is stand for-
    1. File Translation
    2. Floppy Translation
    3. Format Translation
    4. Formula Translation

Answer- option c